ZBOROV: Obyvatelia obce sú hrdí na svoj spevokol i divadelnú skupinu

08.09.2012 Bardejov

Zborov 8.septembra (TASR) – Obyvatelia obce Zborov, ktorá leží asi 10 kilometrov od okresného mesta Bardejov na ceste smerom do Svidníka, sú hrdí na svoju kultúru i rodákov.

Podľa jazykovedcov je názov obce odvodený od staroslovanského slova zbor vo význame zhromaždenie. Nemožno sa teda čudovať, že v obci nechýba spevácky zbor. Matičný spevokol Zborovčan založili v roku 1968 a odvtedy sa bez neho nezaobíde žiadne väčšie podujatie. Spievajú v ňom aj manželia Šarišskí.

"Je to 25-členný miešaný zbor. Pravidelne chodíme do Poľska, boli sme na Námestí sv. Petra, spievali sme pre pápeža a zaspievali sme si aj v Benátkach," hovorí člen súboru Július Šarišský.

Pôvodne po svojom vzniku sa repertoár súboru zameriaval na národné, hymnické a duchovné piesne.

"Samozrejme, ľudové. To už potom, keď si mi chlapi vypijeme tak spievame, aké chcete, všetky na svete," dodáva s úsmevom pán Július.

Tieto slová s úsmevom potvrdila aj jeho manželka Marta. Tá si vraj často zaspieva aj pri sporáku, kde v čase našej návštevy pripravovala tradičné zborovské jedlo – "mačanku". Pochúťka z húb, údeného mäsa a vody z kyslej kapusty sa tu vraj nevarí len pri výnimočných príležitostiach.

"Na návrh nášho najstaršieho syna sme zaviedli takú tradíciu, že každú prvú nedeľu v mesiaci sa stretávame celá rodina, nás je spolu 15 a raňajkujeme mačanku," vysvetľuje pani Marta.

Okrem spevokolu majú v tejto obci aj Mládežnícku divadelnú skupinu. Vedúca skupiny Valéria Bodíková konštatovala, že oficiálne vznikli v roku 2010 a v predstaveniach niekedy zíde aj 40 ochotníkov.

Dôkazom toho, že v Zborove sa dramatickému umeniu darí, je aj skutočnosť, že pred rokmi tu ako žiak ochutnal herecký chlebík aj populárny slovenský herec Martin Mňahončák.

"Chystalo sa stretnutie rodákov a kedysi pred 20-rokmi som ja s mojim kolegom, ktorí divadelnú skupinu vedieme, hrali v predstavení a jedným z našich spoluhercov bol Martin. Tak sme si ho pozvali, oprášili sme scenár hry v Bumbaľanskom zámku majú starosti. Bola vynikajúca nálada a po predstavení autogramiáda," hovorí Bodíková. Teší sa, že o ich divadielku ľudia vedia a začínajú ich pozývať na rôzne podujatia a festivaly. UPOZORNENIE: TASR dnes vydáva o obci Zborov seriál spravodajských materiálov
 

Vyberte región